Jesteś tutaj
5 mitów żywieniowych Dieta 

5 mitów żywieniowych

5 największych mitów żywieniowych

1. Produkty 0% tłuszczu

Propaganda przeciwko „złemu tłuszczowi” dała powód producentom żywności do zysku. Tworzą oni bowiem produkty oznaczone logiem „0% tłuszczu” przez co mają być one mniej kaloryczne i przekładać się na poprawę naszego zdrowia czy zgubieniu paru kilogramów. Czy są one zdrowsze od „tłuszczowych” zamienników? Jak się okazuje nie. Takie produkty posiadają w swoim składzie więcej wypełniaczy oraz zagęszczaczy pod nazwą „E”, redukcje tłuszczu zastępują także zwiększoną ilością cukru. Więc produkty typu „0” nie różnią się wiele wartością energetyczną od zwykłych produktów, mają one natomiast więcej chemicznych substancji. A tłuszcz jako makroskładnik także jest potrzebny naszemu organizmowi, np do rozpuszczania witamin.

2. Produkty „fit”

Zacznijmy może od tego, że jeśli na czymś jest napisane „fit” to na 99% nie jest to produkt dzięki któremu magicznie schudniemy. Producenci żywności wykorzystują pamięć wzrokową ludzi, oraz nieświadomość czy nieumiejętność czytania etykiet. Dając na przykład batonik musli to posiada on w sobie na początku składu takie substancje jak cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy. Z kolei płatki „fitness” w 100g. posiadają 361kcal oraz 29(!) gram cukru, jest to odpowiednik 6 łyżeczek białego cukru.

3. Gotowe obiady do odgrzania (np piersi z kurczaka panierowane)

gotowe obiady

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, ze jest to zdrowy zamiennik świeżych piersi z kurczaka. Natomiast te gotowe posiłki posiadają w swoim składzie duże ilości konserwantów. Dzięki konserwantom wydłuża się ich data przydatności. Aczkolwiek jeśli nie mamy czasu przygotować posiłku czy chcemy je czasem przekąsić to będzie to dość dobra opcja. Mimo ze nie będzie to najlepszy wybór, to czasem trzeba wybrać między większym a mniejszym złem.

4.Czy aspartam jest rakotwórczy?

Aspartam czyli chemiczny słodzik o kodzie E951 okrył się niechlubną sławą, przez swoją rzekomą rakotwórczość. Natomiast najnowsze badania ukazują, ze nie ma powiązania między spożyciem aspartamu a rozwojem komórek nowotworowych. Mogą natomiast wystąpić czasem skutki uboczne ze względu na nadmierne spożycie owej substancji, najczęstsze z nich to bóle oraz zawroty głowy.

5. Mleko chroni przez osteoporozą

wapn dieta

Być może w początkowym stadium życia człowieka, mleko może wzmocnić kości przez dużą ilość łatwo przyswajalnego wapnia. Natomiast gdy dorastamy, mleko staje się nam praktycznie zbędne. Powinniśmy natomiast spożywać kefiry czy jogurty.Wapń zawierają też orzechy, warzywa, suszone owoce i ryby z puszki.

 

 

 

Please wait...

Powiązane posty

Zostaw komentarz

Polub naszą stronę na Facebooku – znajdziesz tam Szkolenia, Ciekawostki, Konkursy i Rabaty na sprzęt!